tiistai 10. helmikuuta 2015

Kiusaaminen näkyy maitotölkeissä


Uusi korkean profiilin tietoisuuskampanja näkyy bussipysäkeillä ja maitotölkeissä. #ikuinenarpi -kampanja jatkaa presidentti Niinistön pari vuotta sitten aloittamaa pullantuoksuista Ihan tavallisia asioita -kampanjaa. Kaiketi tietoisuuden lisääminen on arvokas päämäärä, vaikka tietoisuutta on lisätty viimeiset kolmekymmentä vuotta huonoin tuloksin. Väkivaltaa tuollainen kampanjointi ei ole tähän mennessä lopettanut.

Kampanjan sivulta ohjataan MLL:n Nuortennetin ohjeisiin nettikiusatuille. Täytyy sanoa, että ohjeet ovat ihan hyviä. Ne ovat suurelta osin samoja kuin ohjeet tämän blogin ohjesivulla. Hienoa, MLL.

* * * * *

Telkussa pyörii mainos, jossa etsitään kiusattuja telkkusarjaan. Tietoja sarjasta annetaan kovin vähän.

* * * * *

Kävin Turun Kaupunginteatterissa katsomassa Meganin tarinan. Näytelmä ei sorru selittelemään, eikä varsinkaan lohduttele yleisöä. Ehkä perinteiseen kerrontaan sekoitetut musavideomaiset kohtaukset kolahtavat nuoriin, mutta minua sekoitettu tyyli häiritsi.

Osaa esityksistä edeltää keskustelutilaisuus, jossa puhumassa on nettipoliisi ja Pelastakaa Lapset ry:n henkilöstöä. Nettipoliisi puhui yllättävän järkeviä, mutta minua vähän huvitti Pelastakaa Lapset ry:n nettipäivystys Habbo Hotellissa ja IRC-Galleriassa. Käyttääkö niitä enää kukaan?

* * * * *

Sain vinkin uuden kirjan julkistamisesta suoraan kirjan kustantajalta. Nimestä huolimatta kirja ei liity edellä mainittuun arpikampanjaan ollenkaan.

Arvet. Romaani kiusatuista

Arvet on rankkaa luettavaa anoreksiasta, viiltelystä, valehtelusta, jatkuvasta pelosta ja äärimmäisestä epätoivosta – ja se kaikki on todellisessa kouluelämässä surullisen totta. Suosittelemme kirjaa paitsi kaikille yläaste- ja lukioikäisille, myös nuorten kanssa työskenteleville ja vanhemmille.

Kirjan tapahtumat eivät ole dokumentaarisia, mutta niissä on käytetty Teuvan lukion oppilaiden nimettöminä kirjoittamia kokemuksia. Useita nuortenkirjoja kirjoittanut Henry Aho yllättyi, miten paljon ja erilaista kiusaamista oppilaat olivat kokeneet. ”Kuka tietää, ehkä tämä kirja auttaa jotakuta. Jos vaikka vaan yhtä ihmistä, niin silloin kirja on tehnyt sen mitä halusinkin”, sanoo Aho.

Kirja julkistetaan maaliskuun lopulla. Non Fighting Generationin perustaja suosittelee kirjaa tekstissään Kiusaaminen, kidutus, kuolema.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En ole arpikampanjaan bussipysäkkimainoksista ärsyyntymistä enempää ottanut selvää, mutta pistää vihaksi uhrimentaliteetin pönkittäminen tässäkin asiassa. Eikö siihen 'kiusaaminen jättää ikuiset arvet' tilalle olisi voinut vaikka että 'kunnianloukkaus on rikos' tai 'internetissäkin on pelisäännöt' tai vaikka 'ihan mitä tahansa paskaa ei pidä sietää'.

Toki kiusaaminen jättää arvet jos tilanne pääsee riittävän pitkälle, mutta ehkäpä se kiusaaminen ei pääsisi niin pitkälle jos ihan asian ulkopuolisetkin lähtökohtaisesti tuomitsisivat kiusaajat ja vaatisivat heiltä sitä muutosta kiusattujen tarinoilla tai kohtaloilla sosiaalipornoilun sijaan.

Joku ne arvet on aiheuttanut toiminnallaan. Tässäkin kampanjassa tuijotetaan vaan sitä arpeutunutta eikä edes yritetä ottaa puukkoa pois siltä joka sitä heiluttaa.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Hyvin sanottu.

Anonyymi kirjoitti...

TÄYTTÄ ASIAA.